Duhovna promišljanja
Vrati na kategoriju Duhovna promišljanja

"Tri budale"

Iz dnevnog razmatranja: „ŽIVOT  JE VIŠE“

On je pomirnica za naše grijehe, i ne samo naše, nego i svega svijeta. (1. Iv. 2,2)


TRI BUDALE

U građanskom zakoniku postoji zakon, kojega je jedan pravnik označio kao „Propis  budalaste trojice“: § 267 BGB (Saveznog Zakonika). Ondje se uređuje jedan izniman slučaj: - kada neka osoba, koja na tako nešto nije uopće obvezna, želi podmiriti nečije drugove nasuprot tuđem vjerovniku. Da netko, uopće, može doći na takvu ideju ovaj pravnik smatra već nečim kurioznim – tako da je ovakvog čovjekoljubca nazvao „prvom budalom“. No priča ide dalje. Propis se bavi i s jednim jamcem koji se opire prihvatiti ono što je netko treći platio, i to je druga budala. Morao bi, naime, biti sretan što je netko bio spreman platiti iznos koji se traži od njega.

Međutim, najbudalastiji od sve trojice o kojima spomenuti paragraf govori jeste stvarni dužnik. Budući da i ovaj može odbiti isplatu od strane trećega. Samo, tko bi se mogao opirati tome: da bude oslobođen dugova, jer to netko drugi želi platiti umjesto njega?

Biste li Vi tako postupili? Kada se radi o materijalnim stvarima, onda je ovakvo ponašanje potpuno neshvatljivo. Međutim, kada je riječ o moralnom dugovanju, najveći broj ljudi se ponaša upravo kao već spomenuta „treća budala“. Naime, čovjek se želi radije sam mučiti  u bezuspješnom nastojanju, odraditi svoj vlastiti životni dug kod Boga. I to unatoč tome, što Biblija poznaje jednoga koji je dug svakog pojedinog čovjeka – znači i svakog dužnika - doista već otplatio: Isusa Krista. Svojom smrću na križu Isus je i Vaše dugove kod Boga odavno izbrisao. Štoviše, Bog se s velikodušnim doprinosom ovog trećeg sam poistovjetio. Koji bi još razlog mogao postojati: - ovaj svesrdni dar ne prihvatiti sa zahvalnošću? 

Što biste Vi savjetovali trećem „budalašu“?

Najvažnije od svega jeste, da sami ne pripadate takvoj grupi ljudi!!! Zar ne?!

ČUJMO ŠTO BIBLIJA O SVEMU TOME JOŠ KAŽE:

Doista, i Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu.“ (1. Petr. 3,18)

„Doista, dok mi još bijasmo nemoćni, Krist je, već u to vrijeme, za nas bezbožnike umro. Zbilja, jedva bi tko za pravedna umro; možda bi se za dobra tko i odvažio umrijeti. A Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije. (Rim. 5,6-8)

 (Markus Majonica)


 Prijevod: Marijan Šporčić


 

 

Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja košaricom i sl...
Također koristimo i Google Analytics koji sam kao i mnoge druge stranice također koriste kolačiće.

Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

U redu Izbriši kolačiće