Ispiši ovu stranicu
Vrati na kategoriju Pitali ste?

GOSPODNJA VEČERA I DISCIPLINA

GOSPODNJA VEČERA I DISCIPLINA          

UVOD                                                        

U kršćanskom svijetu postoje ogromne razlike u pogledu značenja Gospodnje večere. Razlike su toliko velike da i sama bit Večere biva različitom od shvaćanja do svaćanja.          

Povijesno gledano, vjernici koji svoj nauk temelje isključivo na Bibliji uvijek su imali osobito shvaćanje utemeljeno na Božjoj riječi. Uglavnom postoje četiri vrste shvaćanja koja se danas prihvaćaju u crkvama.  

TRANSSUBSTANCIJACIJA

Rimokatolička crkva naučava da se tijekom svećenikove molitve nad kruhom i vinom događa čudo i te tvari postaju Kristovo stvarno tijelo i krv. Stoga oni tvrde da tijekom mise Krist ponovo biva razapet u beskrvnoj žrtvi. Naučava se da je to sakrament koji donosi spasonosnu milost.      

KONSUBSTANCIJACIJA

To je učenje da prigodom svećenikove molitve dolazi Krist i stvarno je prisutan u elementima kruha i vina. Sami ti elementi postaju kanal kroz koji se podjeljuje milost i tako postaju istinskim sakramentom. To gledište drže luterani i episkopalijanci.

MISTIČNA PRISUTNOST

To naučavanje tvrdi da su elementi kruha i vina znak Kristove smrti i na neki mističan način sadrže sredstvo milosti donoseći neuobičajen blagoslov u održavanju Gospodnje Večere. To je shvaćanje prezbiterijanaca, reformiranih, metodista i sličnih skupina.

BIBLIJSKO NAUČAVANJE

Kršćani koji svoja uvjerenja temelje samo na Bibliji vjeruju da su ti elementi samo simboli Kristova slomljenog tijela i prolivene krvi. Oni nisu sakrament, već samo spomen. Kruh i vino su prikaz onoga što je Krist učinio za nas na križu.     

ŠTO JE, USTVARI, GOSPODNJA VEČERA ?  

(Luka 22,14-29; Matej 26,20-35, 1. Korinćanima 11,23-26 )

Gospodnja Večera je sveti podsjetnik onoga što je Krist ostvario svojom zastupničkom smrću i navješćivanje Njegova ponovnog dolaska, kada bude dovršio svoje otkupiteljsko djelo.

Uvođenjem Gospodnje Večere naš je Gospodin zasnovao tu slikovitu pouku koja nas uvijek podsjeća na cijenu koju je on platio za naše spasenje.

PRIKAZ KRUHA (1. Timoteju 2,5-6)                                        

Kruh prikazuje Njegovo tijelo slomljeno za nas (1. Petrova 2,24).          

On predstavlja tijelo koje je bilo predano za nas (2. Korinćanima 4,21). Proročanstvo da će njegovo tijelo biti slomljeno za nas bilo je dano po Izaiji (53,5-6).

ZNAČENJE PROLIVENE KRVI (Hebrejima 9,20-28)

Njegova je krv bila izlivena na žrtvu kako bi prekrila i izbrisala naše grijehe. Spasenje je jedino po Kristovoj krvi (Hebrejima 9,22; Efežanima 1,7; Hebrejima 10,4-14).

Krv je dostatna za svaku potrebu. Krist je uzeo kruh i prelomio ga. Uzeo je na sebe i tijelo te dobrovoljno bio slomljen za naše grijehe. Platio je kaznu smrti (Rimljanima 6,23) – za naše grijehe. Dobrovoljno je položio svoj život za nas (Ivan 10,17-18).

TKO IMA PRAVO SUDJELOVANJA?

Biblijski vjernici prihvaćaju činjenicu da je to odredba dana na provedbu mjesnoj crkvi. Nije bila dana svećenstvu ni nekim osobitim osobama. U Djelima 2,41-42 jasno je opisan biblijski poredak. Oni su bili (1) spašeni, (2) kršteni i (3) tek tada su održavali Gospodnju Večeru.

Obred Gospodnje Večere bio je predan isključivo onima koji su bili spašeni i pripadali mjesnoj crkvi (1. Korinćanima 1,2; 11,23).

Spašeni se trebaju preispitati i tek nakon što promisle o svojem životu s Gospodinom i s drugim vjernicima jesti od kruha i piti iz čaše (1. Korinćanima 11,28).              

U Pismu se vrlo jasno vidi da u Večeri ne može sudjelovati svatko (1. Korinćanima 11,27-32 ). Učiniti to nedostojno, znači postati odgovornim za krv i tijelo Gospodnje – a to donosi prokletstvo.

Tih je dana Bog kaznio neke ljude zbog toga što su neki od njih bili tjelesno slabi, neki bolesni, a neki su umrli zbog svojega grijeha (1. Ivanova 5,16). Opasno je sudjelovati u Gospodnjoj Večeri onome tko nije spašen, ili kad u nečijem životu postoji nepriznat grijeh. Bog nas potiče da prosuđujemo sami sebe kako nas ne bi sâm Gospodin osudio i kaznio (1. Korinćanima 11,30-32). Najbolje nam je pokajati se za svoje grijehe i činiti dobro.                                

Općenito je prihvaćeno da se osoba koja je spašena, a nije se pokorila Gospodinu krstivši se, smatra neposlušnim kršćaninom sve dok to ne učini. Stoga ne može sudjelovati u Gospodnjoj večeri dokle god se ne pokori Gospodinu i krsti na biblijski način. Prije negoli pristupimo Gospodnjoj večeri moramo ispraviti sve između sebe i Gospodina, i između nas i drugih. Naši odnosi trebaju biti ispravni. Moramo osuditi grijeh u svojem životu (1. Korinćanima 10,16; Matej 5,23-24).

SVRHA GOSPODNJE VEČERE


PRISJEĆANJE NA NJEGOVU SMRT (1. Korinćanima 11,24-26)

Gospodnja večera prikazuje Njegovo otkupiteljsko djelo i to kako je naša duša bila otkupljena njegovim pomiriteljskim djelom na križu (1. Petrova 1,18 -19 ). To je samo spomen, podsjećanje na ono što je Krist učinio za nas.

PODSJEĆANJE NA TO DA ON PONOVNO DOLAZI (1. Korinćanima 11,26)

Tu temeljnu istinu moramo uvijek imati na umu. Crkva bi trebala težiti tome da prigodom Gospodnje večere bude nazočan svaki njezin član.

To činimo sve dok On ne dođe.                                                          

VRIJEME STALOŽENOG SAMOISPITIVANJA

To je vrijeme ozbiljnosti. Prije dolaska k Gospodnjem stolu potrebno je dobro preispitati srce. Grijeh, gorčinu, zloću i propuste, ustvari sve grijehe, treba priznati i odbaciti.

Onaj tko prikriva svoje grijehe, neće napredovati, a onaj tko ih priznaje i napušta, imat će milosrđe (Izreke 28,13). Gospodnja Večera potiče nas na to da gledamo na Krista, njegovu smrt i njegov povratak; uzrokuje to da sagledamo sebe, molimo, preispitujemo svoju dušu, priznajemo grijehe i budemo spremni za susret s Kristom.

NAUK RIJEČI BOŽJE U POGLEDU DISCIPLINE (STEGE)

Riječ Božja naučava o disciplini, a to je usko povezano s Gospodnjom večerom. Trebamo živjeti samodisciplinirano, a u crkvi također treba vladati disciplina. Crkvena disciplina je ono kad mjesna crkva poduzme korake prema jednom od svojih članova koji odbija disciplinirati sâm sebe i ustraje u nekom teškom grijehu ili pogrešci. Disciplina je važna. Ona održava svjedočanstvo crkve i čistoću njezina života. Može uključivati zabranu pristupanja Gospodnjoj večeri ili potpuno isključenje iz mjesne crkve.

ŠTO JE SVRHA DISCIPLINE?


– Dovodi na pravi put one koji su pali u grijeh (Galaćanima 6,1; Jakovljeva 5,19-20).                                                                                              

– Pročišćava; pridonosi korisnosti crkve (Otkrivenje 2,2-7; 3,2-4; 1. Korinćanima 5,6).

– Sprečava grijeh u ostalih (1. Timoteju 5,20;6,3-5).      

– Podržava svetost crkvenog zavjeta.

– Potiče na samodisciplinu u činjenju dobra (Titu 2,14-15; 3,8-14).

– Ispravlja nepoštivanje crkvenog autoriteta (Matej 18,17; 1. Solunjanima 5,12-13).

Osobito je važno odbaciti svaki grijeh i disciplinirati se kako bismo živjeli ispravno. Pristupanje Gospodnjoj večeri je vid neprekidnog zajedništva s Bogom i Njegovim narodom.

Redak za upamtiti: 1. Korinćanima 11,28

"Neka, dakle, čovjek sâm sebe ispita pa onda jede od toga kruha i pije iz te čaše."


Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja košaricom i sl...
Također koristimo i Google Analytics koji sam kao i mnoge druge stranice također koriste kolačiće.

Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

U redu Izbriši kolačiće